söndag 3 maj 2009

Gärdsgård


Anmälde mig i en kurs att bygga gärdsgård för någon månad sedan. Tänkte att det vore trevligt att friska upp kunskaperna lite. Så i går var första kurstillfället, vilket skedde i ett strålande försommarväder. Så här dagen efter är det träningsvärken i fingrarna som känns av. Tar ut sin rätt att dra vidjorna!

De gärdsgårdar som vi är vana att se är en relativt ny uppenbarelse i landskapet. Från och med 1850 så blev det möjligt att inom byalag avtala bort lagens krav på täta gärdsgårdar. Detta skedde i en tid då billigt importerat bomullstyg såg till att den svenska fårstammen minskade dramatiskt. Där fåren försvann där kunde gärdsgårdarna också stängas glesare.

Gärdsgården eller vi kanske ska kalla den "hankgärdsgård" är en teknisk nyhet från tidig medeltid och uppkommer samtidigt med bybildningar och ett fastare trädessystem. Ända sedan sin uppkomst har höjd och täthet reglerats i lag. En omvälvande lagändring kom 1857; därefter var det inte odlingar som skulle hägnas utan rågångar och fastighetsgränser.

Örjan Kardell har vid studier av äldre kartmaterial, beräknat att år 1850 fanns det ca 100 000 mil gärdsgård i landet. Detta motsvarar 25 varv runt ekvatorn på vår jord!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar