onsdag 27 maj 2009

Ättestupa


Har varit ute på lite olika "småresor" och passerade då också förbi Halleberg i Västergötland. Passade på att stanna till nedanför Häckleklint och den så kallade Ättestupan.

Kyrkoherde Petrus Grotte gjorde på 1660-talet en inventering av fornminnen och folksägner. Där nämns fornborgen på Halleberg och dommarringarna nedanför Ättestupan, men inget om själva ättestupan. Ca 25 år senare, besöker Erik Dahlberg platsen. Då talas det om att här har folk kastats ut över stupet. Han finner omgivningen så intressant att han avbildar den i sitt stora planschverk Suecia et hodierna. Då har alltså namnet Ättestupan uppkommit. Här vi ju då detta med myterna om ättestupor och varifrån detta har kommit? Troligtvis så går detta att spåra till Götreks och Rolfs saga.


Vidare så är Halleberg Skandinaviens största fornborg, ca 20 kvadratkilometer stor. Naturligt avgränsad av rejäla stup. Det finns murar på platser där stupen inte är så branta. Storegårdsklev har de största, vidare finns det mindre murar vid Lilleskog och Björkås trappor. Ytterligare murar finns.

Tidigare så var hela Halleberg registrerat som en fornborg (Västra Tunhem 129:1). Detta upphävdes dock genom ett regeringsbeslut. Nu är det varje enskild fornborgsmur som har fått ett eget RAÄ-nummer.

Troligtvis så kan det äldsta bruket av borgen försvinna tillbaka till äldre järnålder, kanske ännu tidigare? Den fungerade som tillflyktsort under Gyldenlöwefejden 1676 och under Gustav III:s ryska krig 1788.

1 kommentar:

  1. Åh! där har jag klättrat under min uppväxt mellan halle och hunneberg :)

    SvaraRadera