onsdag 29 april 2009

Fornverkstan håller järnåldersdagar på Skäftekärr.

Fornverkstan håller järnåldersdagar på Skäftekärr 19-31 juli 2009.

För mera information, se deras hemsida.

http://www.fornverkstan.se/startsida.asp

tisdag 28 april 2009

Salve och sanningen

Projektledaren från Salve, Peter, talar ut i dagens nummer av tidningen Östran. Detta gör verkligen att vi kommit till slutet för Salve. Peter är den person som lade ner hela sin själ i projektet. Allt arbete som utfördes av honom var verkligen storartat.

Det konstateras att nu är det inte långt kvar förrän det hela börjar att förfalla ordentligt. De nya ägarna bryr sig tydligen inte ens om att låsa anläggningen!

Gunnes Gård

Lite reklam för det kommande 20 års firandet vid Gunnes Gård. De håller vikingatida höstmarknad 5-6 september 2009. Åk dit, det är en mycket trevlig tillställning!





söndag 26 april 2009

Horsahallens Gille

Horsahallens Gille håller tioårsjubileum. Den 9 maj klockan 11-14 arrangeras en Historisk Dag. Skall själv dit och prata lite om skinngarvning. Har inte besökt deras anläggning tidigare så det skall bli trevligt att få se den.

http://www.horsahallensgille.se/

onsdag 22 april 2009

Skaftad flintyxa och Montelius


För många år sedan så fick jag se ett skaftat yxfynd i Oscar Montelius bok "Minnen från vår forntid" (sid 11) . Fyndet är en tunnackig flintyxa vars skaft är från ett älgben, eller en så kallad tibia. Tänkte att detta måste testas.

Fick fram ett ben, men det fick ligga ett bra tag innan jag började med att rensa bort det sista köttet. När sedan yxan var klar och huggningsexperimenten skulle börja sprack benet tämligen snabbt. Började då att läsa på lite mera och konstaterade snabbt att ben som skall brukas, då skall man arbeta snabbt och inte låta det hela torka!

Flintyxan är tillverkad av Danne K. Den är "limmad" med hartslim.

Salve och Tempelriddarna HB

Gårdagens Barometern skriver att Tempelriddarna HB som arrenderade Salvestaden förra sommaren har försatts i konkurs!

söndag 19 april 2009

Fnöske och fnöskticka


Fnösktickan, Fomes fomentarius, växer på lövträd. Rekordet i storlek skall tydligen vara 87 cm i diameter. Denna ticka hittades i Danmark.

Det är svampens fruktkött som man tar och skär i tunna skivor samt bankar ut dem lätt. Detta då för att brukas till olika ting. Vad vi nutidens människor tänker på i första hand är ju elduppgörning. Alltså för att fånga upp gnistan från eldstålet. De tunna skivorna lägger man i en lag med litet salpeter eller björkaska. De får ligga där något dygn och sedan tar man upp dem för torkning och mjukgörning.

Fnösket har vidare brukats som blodstillande medel. Detta såldes på apotek under namnet Fungus chirurgurum. Under medeltiden (säkert tidigare) och fram till 1920-talet brukades det i Mellaneuropa vid framställning av kläder och hattar/mössor mm. Det blir likt sämskskinn.

Även myceliet i angripna träd brukades, då som ersättning för stubintråd.

Bilden ovan visar en rumänsk keps av fnöske.

fredag 17 april 2009

Swedish Blacksmithing eller Nya Järnsmidesboken



Karl-Gunnar Norén har översatt sin förträffliga bok till engelska. För att citera Karl-Gunnar själv:

"
Det är nu drygt tio år sedan Järnsmidesboken utkom i sin första upplaga. Redan året efter kom andra upplagan kompletterad med kapitel om att smida med barn och att mekanisera smedjan. Nytryckningar har skett ungefär vartannat år, och boken har givits ut både i Danmark och Tyskland. Nu har Järnsmidesboken gått i graven, och samtidigt föddes Nya Järnsmidesboken. Den är i många stycken baserad på sin föregångare, men vi har skrivit till nya kapitel om yxsmide, knivsmide och damasksmide. Däremot har vi inte ändrat på det grundläggande konceptet.


Fortfarande är lärlingen i verkligheten Karl-Gunnar Norén som sökt upp Lars Enander för att lära sig mer om järnsmide. Den process läsaren kan följa har faktiskt ägt rum. Lasse är smeden med mångårig erfarenhet. Karl-Gunnar är författaren som satsat sitt intresse, men saknade kunskaper på detta område."

För att ytterligare information, gå in till förlagets hemsida.

http://www.nielsen-norenforlag.se/

torsdag 16 april 2009

Salve

Det står i tidningen Barometern idag att Salvestaden inte kommer att hålla öppet till sommaren. Därmed verkar vi kommit till ett slut för projektet. Däremot så nämns att att det finns intresse att bygga ett hotell på området!? Vi får se vad som händer och sker.

Gunnes Gård


Har nåtts av ett budskap att det har hänt tråkiga saker vid Gunnes Gård. De har tydligen blivit utsatta för pyromandåd. Det skall vara grophuset som bränts ner. Alltid lika trist att höra sådana saker. Återkommer med mera information.

måndag 13 april 2009

Tiburtius


Märkesdag i bondepraktikan (14 april), om dagen är varm så skall sommaren bli kall och regnig. Namnet skall enligt Wiki härstamma från ett romerskt släktnamn.

Detta är då den dag som det ansetts att björnen vaknar/lämnar idet. Detta gäller då Mellansverige och södra Norrland. I Medelpad så var det Patriksdagen som gällde och längst i norr ansågs det att det var Markusdagen som gällde. Detta enligt C-H Tillhagens bok "Jaktskrock".

Bilden ovan är tagen på Tiburtiusdagen 2008. Här var det björnen som vände när vi kom.

Ekehagen


Ekehagen är ett arkeologiskt friluftsmuseum beläget vid Åsarp i Västergötland. Projektet startade upp 1983. Svängde förbi där för några dagar sedan. Det är alltid roligt att se vad som händer och sker på olika platser. Ekehagen har ett antal temaveckor årligen. Besökte dem under stenåldersveckan förra sommaren och då var ett antal experiment under genomförande. Skall väl även försöka besöka stenåldersveckan denna sommar. Datumen kommer snart på deras hemsida.
http://www.ekehagensforntidsby.se/

Bilden ovan visar det trevliga mesolitiska området.

Nedan ser vi platsen för kommande rekonstruktion.


söndag 5 april 2009

Eurorea


Senaste numret av tidskriften Eurorea har kommit. Artiklarna omfattar "pedagoggrävningar" med barn i Terramara of Montale. En intressant artikel berättar om rekonstruktionen av ett keltiskt tempel vid Asparn an der Zaya, Österrike. Franska försök med elduppgörning. Tillverkning av Garum. Tjeckiska försök med järnframställning mm.

lördag 4 april 2009

Hantverkslägret


Mats och hans vänner inom föreningen Hantverkslägret söker hantverkare som vill visa upp vikingatida/medeltida hantverk.

Kontakta föreningen:
hantverkslagret(at)telia.com

Rekonstruerade anläggningar i Europa


Här är boken som beskriver 212 olika anläggningar i Europa. Beställes från Exarc.

http://www.exarc.net