måndag 30 mars 2009

Arkeologiska friluftsmuseer i Europa

Som Tomas Johansson skrev för ett antal år sedan så finns det en stor mängd med arkeologiska friluftsmuseer i Europa. Inom vårt land så så existerar cirka 40 olika anläggningar, allt från ett enstaka hus eller hydda till den största anläggningen Eketorp.

Precis hemkommen från Exarcmöte i Modena Italien så har jag med mig en guidebok som presenterar cirka 200 olika anläggningar.

Allt från en kopia av Tjodhildes kyrka och Erik den Rödes långhus, på Grönland till Dispilio i norra Grekland, beskrives i denna bok.

Kommer att återkomma med mera från denna guidebok.

tisdag 24 mars 2009

Exarc

Europeiska föreningen för experimentell arkeologi och arkeologiska friluftsmuseer håller möte i Modena, Italien. Datumen är 26-28 mars.

Föredragshållare från Finland i norr till Spanien i syd kommer att hålla ett stort antal intressanta föreläsningar.

måndag 23 mars 2009

Glaspärlor


Smålands Museum har en klart besöksvärd utställning om glaspärlor och deras tillverkning, historia mm. Sista datum är 19:e april.

I stort sett alla montrars innehåll kommer från Torben Sodes samling.

Bilden visar strängar av mosaikpärlor, så kallade millefori, vilket betyder tusen blommor. Dessas datering ligger på 1800-tal.

Från arkiven i Venedignämnes att under några århundraden så tillverkades mer än 10 000 ton årligen av dessa pärlor. De var främst till för handeln med Västafrika.

onsdag 18 mars 2009

Det glömda köket.

Detta är titeln på en lite annorlunda kokbok. För att citera författaren Jens Linder så handlar det om "torkning, gravning, insaltning, rökning, korvstoppning, marinering, syrning, lutning, brännvinskryddning och hårdbrödsbakning".

Denna bok passar väl inom området "forntida tekniker". Dessa matlagningformer förtjänas att kommas ihåg och att lyftas fram åter. Om inte annat för att många av metoderna ger oss en lite annorlunda smakupplevelse än vad som är regel nu för tiden.

Boken kom ut 2005, och verkar inte finnas hos de största internetbokhandlarna, men den är väl värd att söka vidare efter, eller låna på biblioteket!

tisdag 17 mars 2009

Metallteknik

Boksamlare som man är så är jag mycket glad över ett antikvariatiskt fynd från förra helgen, vilket jag nu håller på att läsa igenom. Det handlar om Andreas Oldebergs "Metallteknik under förhistorisk tid del I-II". Här kan man tala om en grundlig genomgång!

Kan verkligen rekommendera detta bokverk till er med metallintresse, om ni inte redan känner till det!

Kollade upp Fornvännen från 1983 där hans digra produktion listas. Imponerande.

måndag 16 mars 2009

Nordiska nätverket för arkeologiska friluftsmuseer

Det börjar bli fart på hemsidan för de arkeologiska friluftsmuseerna, eller vad som tidigare kallats fornbyar.

Kolla http://www.nooam.se/

söndag 15 mars 2009

Skiftesverkshus


Tja, det har varit fullt upp, men tanken med bloggen är att visa på en del av vad som händer inom rekonstruktioner och experimentell arkeologi.

Har varit och tittat på det nya skiftesverkshus som byggesFotevikens Vikingamuseum. Arbetet utföres av Jessica och Jörgen som är anställda där.

Återkommer med mera bilder när detta bygge fått takstolarna på plats.